Organik Gıda Nedir?
Her ne kadar insan ömrü son 50 yılda bir önceki 50 yıla göre ortalama 23 yıl uzasa da (1920-1970 ortalama ömür 52 yıl 1970- 2020 ortalama ömür 73 yıl) maalesef sağlıklı geçirilen süre kısaldı. Yani eskiden insanlar daha kısa yaşamasına rağmen, çok daha kısa süre hasta yaşıyorlardı. Yaşadıkları sürenin büyük kısmı sağlıklı geçiyor, yaşlılığa bağlı birçok hastalığı görmeden vefat ediyorlardı. Modern tıbbın ilerlemesi ile ortalama ömür uzadı ama maruz kalınan kimyasallar, stres, çevresel faktörlerin artması birçok hastalıkla mücadele etmek zorunda kalındı.
Bu süreçte kimyasal ve pestisite maruz kalmadan sağlıklı beslenmenin önemi daha çok ortaya çıktı. Organik gıda, üretiminde kimyasal gübre, pestisit, GDO gibi sentetik maddeler kullanılmayan; toprağa, suya ve canlılara zarar vermeyen yöntemlerle yetiştirilen doğal tarım ürünleridir. Bu üretim yönteminde tüm süreç akredite sertifikasyon firmaları tarafından kontrol edilir ve kayıt altına alınır.
Sertifikalı Organik Üretim
Bir ürünün gerçekten “organik” sayılabilmesi için yetkili kurumlar tarafından sertifikalandırılması gerekir. Bu sertifikalar, gıdanın yetiştiği topraktan paketlenmesine kadar ki tüm süreçlerin akredite kuruluşlar tarafından izlendiği, kontrol edildiğini ve doğallığın korunduğunu garanti eder. Herhangi bir belgenin olmaması durumunda ürününün organikliği garanti edilemez. Sertifikasyonu veren kurumlarda ayrıca denetlendiği için organik sertifikası almak oldukça titiz ve zahmetli bir süreç gerektirir. Bir ürünün etiketinde doğal, ya da organik yazması yeterli değildir. Sertifikanın mutlaka olması gerekir.