İyi Bir Zeytinyağının Doğal Sırları

İyi Bir Zeytinyağının Doğal Sırları

Zeytinyağının iyi ve kaliteli olması için dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Öncelikle zeytinyağı, taze zeytinin tat ve aroması ile lezzetlenmelidir. Zeytinlerin tadı ve aroması; çeşidine, bölgesine veya iklim koşullarına göre değişse de tattığınızda taze sıkılmış meyve suyu lezzetini alıyorsanız doğru yoldasınız demektir… 

 

Green Amour Zeytinyağları’nın üretim sürecine tavsiyeleri ile katkı sağlayan Birsen Can Pehlivan’a bir zeytinyağının olumlu ve olumsuz özelliklerini sizler için sorduk.  

 

Zeytinyağının Olumlu Özellikleri

 

1.Meyvemsilik 

Meyve ile sebzelerin tat ve aromalarını anımsatması olarak tanımlanan meyvemsilik, bazen taze zeytin meyvesin tadı bazen ise bir çimin kokusu olabilir. 

 

2.Acılık

Taze zeytin meyvesinin yağa dönüşürken beraberinde taşıdığı özelliklerden biri olan acılık; badem acılığı veya karabiber acılığı olarak tanımlanır.  Acılık, zeytin meyvesinin içeriğinde bulunan fenolik bileşenlerin zeytinyağına taşınması sonucunda ortaya çıkar. 

 

3.Yakıcılık

Taze zeytin meyvesinden zeytinyağına taşınan olumlu özelliklerden biri de yakıcılıktır. Acılık özelliğinde olduğu gibi yakıcılık da zeytin meyvesinin içeriğindeki fenolik bileşenlerin zeytinyağına taşınması ile ortaya çıkar. Yağın tadımı sırasında geniz ve boğaz bölgesinde yakıcılık hissedilir. 

 

Zeytinyağının Olumsuz/Kusurlu Özellikleri 

 

1.Posa 

Bu olumsuz özelliğin ortaya çıkmasının nedeni; zeytinyağı elde edildikten sonra posası ile birlikte uzun süre saklanmasıdır. Çünkü zeytinyağı dinlendikçe yağın içerisinde askıda bulunan zeytin posası dibe çöker, anaerobik fermantasyon başlar ve fermantasyonda oluşan kötü koku da yağa geçer. Posa kusuru olarak değerlendirilen bir diğer olumsuz özellik de kızışmadır. Zeytinler sıkılmadan önce yüksek yığınlarda ya da çuvallarda bekletilirse iç sıcaklık artar ve kızışma yaşanır. Sonuç olarak zeytinin tane bütünlüğü bozulur ve anaerobik fermantasyona bağlı olumsuz tat ve koku oluşur; bu da yağın tadına ve kokusuna yansır.
 

Etiketler: zeytinyağı
Aralık 08, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR